3 misverstanden omtrent Open Source software

De afgelopen jaren hebben we vaak mogen uitleggen wat open source software inhoudt en heel wat misverstanden weersproken.

Als sponsor van Free Software Foundation Europe maakt Hendrikx ITC veel gebruik van open source software. Bij ons geldt het adagium: “Open source tenzij“. 

Bij deze de top 3 van misverstanden omtrent Open Source software.

1. Open Source software is altijd gratis

Veel open source producten kun je inderdaad gratis gebruiken: Ubuntu Linux, Firefox en WordPress. Bijbehorende licenties geven vaak veel vrijheden: zo is het bijna altijd toegestaan om de software naar eigen wens aan te (laten) passen (maatwerk).

Dit is de reden dat open source software zo’n grote vlucht neemt de laatste jaren: innovatieve IT en data science projecten hebben een vliegende start als er geen tijd en energie gestoken wordt in het regelen van budget voor dure en inflexible software licenties.

Maar ook ontwikkelaars van open source software willen geld verdienen! Dit wordt op verschillende manieren gedaan. Zo kan er vaak naast een gratis variant ook een betaalde, Enterprise, variant gekocht worden: (e.g. Ubuntu Linux, WordPress). Klanten betalen dan voor extra functionaliteit, maatwerk of beheerdiensten.

Voor consumenten is dit niet zo vaak aan de orde, maar voor bedrijven en overheden wel. Een bedrijf als Red Hat Enterprise Linux (RHEL) is tot een miljardenbedrijf uitgegroeid door naast gratis open source software ook enterprise software aan te bieden en daarbij allerlei extra diensten te verkopen.

2. Open Source software is gemaakt door amateurs en hackers

Elke zichzelf respecterende IT nerd heeft zijn of haar software projecten online gepubliceerd. Platforms als github, sourceforge en gitlab staan er vol mee.

Toch zijn er heel wat projecten die uitgroeien tot volwassen IT producten. Ontwikkelaars die actief (mee) ontwikkelen aan open source oplossingen zijn vaak erg gemotiveerd en zeer deskundig.

Verder is het zo dat grote partijen als IBM, Google en Facebook miljarden investeren in (grote) open source projecten. Zo is Linux (een alternatief voor MS Windows waar we graag meer over vertellen als je dat wilt) begonnen door een student informatica en inmiddels uitgegroeid tot een essentieel onderdeel van de infrastructuur van internet!

3. Open Source software is onveilig (want iedereen kan de code zien)

Stel je voor, dat je bij een auto niet onder de motorkap mag kijken. Dat de leverancier verboden heeft de werking van de motor, remmen en gaspedaal te controleren. En dat als je vraagt of het allemaal wel veilig is en je wel door de APK komt, dat dan het antwoord is: “Natuurlijk is het veilig, want we hebben het allemaal al gecontroleerd.”

Bovenstaande is het geval bij gesloten of closed source software. Eindgebruikers moeten afgaan op de blauwe ogen van de leverancier en maar hopen dat er geen kwetsbaarheden of, nog erger, backdoors zijn.

De openheid van open source oplossingen draagt juist bij aan de veiligheid. Iedereen kan controles uitvoeren. Potentiële beveiligingslekken worden daardoor snel gedetecteerd en kunnen adequaat opgelost worden. Desnoods door jezelf aangezien het open source betreft.

Auteur: Ad Hendrikx (CEO, Hendrikx ITC)