3 misverstanden over Open Source software

De afgelopen jaren hebben we vaak mogen uitleggen wat open source software inhoudt en heel wat misverstanden weersproken.

De afgelopen jaren hebben wij vaak de gelegenheid gehad om uit te leggen wat open source software inhoudt en om veel misverstanden te weerleggen.

Als sponsor van Free Software Foundation Europe maakt Hendrikx ITC veel gebruik van open source software. Ons motto is: “Open source tenzij”.

Hierbij de top 3 van misverstanden over Open Source software.

1. Open Source software is altijd gratis

U kunt inderdaad veel open source producten gratis gebruiken: Ubuntu Linux, Firefox en WordPress. De bijbehorende licenties geven u vaak veel vrijheid: u mag de software bijna altijd naar eigen wens aanpassen (customization).

Dit is de reden waarom open source software de laatste jaren een hoge vlucht heeft genomen: innovatieve IT- en data science-projecten hebben een voorsprong als er geen tijd en energie wordt gestoken in het regelen van het budget voor dure en inflexibele softwarelicenties.

Maar ontwikkelaars van open source software willen ook geld verdienen! Dit gebeurt op verschillende manieren. Zo kan naast een gratis variant vaak ook een betaalde, Enterprise, variant worden gekocht: (b.v. Ubuntu Linux, WordPress). Klanten betalen dan voor extra functionaliteit, maatwerk of beheersdiensten.

Dit is niet vaak het geval voor consumenten, maar wel voor bedrijven en overheden. Een bedrijf als Red Hat Enterprise Linux (RHEL) is uitgegroeid tot een miljardenbedrijf door naast gratis open source software ook bedrijfssoftware aan te bieden en daarbij allerlei extra diensten te verkopen.

2. Open Source-software wordt gemaakt door amateurs en hackers

Elke zichzelf respecterende IT-nerd heeft zijn of haar softwareprojecten online gepubliceerd. Platforms als github, sourceforge en gitlab staan er vol mee.

Toch zijn er veel projecten die uitgroeien tot volwassen IT-producten. Ontwikkelaars die actief (mee) ontwikkelen aan open source oplossingen zijn vaak zeer gemotiveerd en zeer deskundig.

Bovendien investeren grote partijen als IBM, Google en Facebook miljarden in (grote) open source projecten. Linux bijvoorbeeld (een alternatief voor MS Windows waar wij u graag meer over vertellen als u dat wilt) is begonnen door een student computerwetenschappen en is nu uitgegroeid tot een essentieel onderdeel van de internetinfrastructuur!

3. Open Source software is onveilig (omdat iedereen de code kan zien)

Stel je voor dat je niet onder de motorkap van een auto mag kijken. De leverancier verbood u de werking van de motor, de remmen en het gaspedaal te controleren. En dat als je vraagt of het allemaal veilig is en je door de APK komt, het antwoord is: “Natuurlijk is het veilig, want we hebben het allemaal al gecontroleerd”.

Het bovenstaande is het geval met gesloten of “closed source” software. Eindgebruikers moeten vertrouwen op de blauwe ogen van de leverancier en maar hopen dat er geen kwetsbaarheden of, nog erger, backdoors zijn.

De openheid van open source-oplossingen draagt in feite bij tot de veiligheid. Iedereen kan controles uitvoeren. Potentiële veiligheidslekken worden daardoor snel opgespoord en kunnen adequaat worden verholpen. Indien nodig kunt u ze zelf repareren aangezien ze open source zijn.

Autheur: Ad Hendrikx (CEO, Hendrikx ITC)