GIS met Leaflet

Hendrikx ITC gebruikt graag Leaflet. Maar wat is het precies?

Leaflet is een Javascript bibliotheek ontwikkeld door Vladimir Agafonkin. Hij heeft veel ervaring met het ontwikkelen van GIS (Geografisch Informatie Systeem) software.

De oorsprong

De ontwikkelingen aan Leaflet zijn gestart omdat hij vond dat er geen goede opensource alternatieven beschikbaar waren om webgebaseerde kaart applicaties te ontwikkelen. Voornamelijk alternatieven die gericht waren op de mobiele markt. Er waren wel concurrenten zoals Openlayers, maar deze waren toen vaak te zwaar voor een mobiele browser. Deze bibliotheken gebruikten teveel bandbreedte waardoor een gebruiker die afhankelijk was van mobiele internetbundel vaak in de problemen kwam.

Simpel en snel

Omdat Leaflet zo simplistisch is ontwikkeld heeft het snel een groeiende community opgebouwd. De eerste updates volgenden elkaar in het begin in hoog tempo op, veel fouten die bij de concurrenten bleven zitten werden hier door een groep fanatieke ontwikkelaars snel verholpen. Daarnaast kan de bibliotheek zo klein blijven omdat er tijdens het ontwikkelen goed is nagedacht over mogelijkheden voor ontwikkelaars, om zelf het product uit te breiden zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid.

Toegankelijk

Om zelf te beginnen met Leaflet is het handig om enige kennis van Javascript en HTML te hebben. Andere vaardigheden kunnen helpen maar zijn niet noodzakelijk om een simpele geografische webapplicatie te ontwikkelen. De bibliotheek bezit alle benodigdheden om een volwaardige webgebaseerde kaart op te zetten, waarop informatie gepresenteerd kan worden.

Onze toepassing

Binnen Hendrikx ITC maken wij graag gebruik van Leaflet. Het geeft ons de mogelijkheid om verschillende geografische datastromen op een simpele manier te presenteren. Doordat Leaflet zo klein en flexibel is, geeft het veel mogelijkheden zonder in te leveren op performance. Voor ons de eerste keuze in software oplossingen zoals onze GIS Viewer, maar we zetten het ook in als dashboard panel in Grafana.

Auteur: Danny Vriens (DevOps Engineer, Hendrikx ITC)