GIS met Leaflet

Hendrikx ITC gebruikt graag Leaflet. Maar wat is het precies?

Hendrikx ITC gebruikt graag Leaflet. Maar wat is het precies?

Leaflet is een Javascript bibliotheek ontwikkeld door Vladimir Agafonkin. Hij heeft veel ervaring met de ontwikkeling van GIS-software (Geografisch Informatie Systeem)..

De oorsprong

De ontwikkelingen rond Leaflet zijn begonnen omdat hij vond dat er geen goede open source alternatieven beschikbaar waren om webgebaseerde kaarttoepassingen te ontwikkelen. Voornamelijk alternatieven die gericht waren op de mobiele markt. Er waren concurrenten zoals Openlayers, maar die waren destijds vaak te zwaar voor een mobiele browser. Deze bibliotheken gebruikten te veel bandbreedte, waardoor een gebruiker die afhankelijk was van een mobiele internetbundel vaak in de problemen kwam.

Simpel en snel

Omdat Leaflet zo simplistisch is ontwikkeld heeft het snel een groeiende community opgebouwd. De eerste updates volgenden elkaar in het begin in hoog tempo op, veel fouten die bij de cBecause Leaflet was developed so simplistically, it quickly built a growing community. De eerste updates volgden elkaar in het begin in hoog tempo op, veel bugs die bij de concurrentie achterbleven werden hier snel verholpen door een groep fanatieke ontwikkelaars. Bovendien kan de bibliotheek zo klein blijven omdat bij de ontwikkeling veel aandacht is besteed aan mogelijkheden voor ontwikkelaars om het product zelf uit te breiden zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid.

Adresseerbaar

Om zelf met Leaflet aan de slag te gaan, is het nuttig enige kennis van Javascript en HTML te hebben. Andere vaardigheden kunnen helpen, maar zijn niet noodzakelijk om een eenvoudige geografische webapplicatie te ontwikkelen. De bibliotheek beschikt over alle benodigdheden om een volwaardige webgebaseerde kaart te bouwen waarop informatie kan worden gepresenteerd

Onze applicatie

Binnen Hendrikx ITC maken we graag gebruik van Leaflet. Het stelt ons in staat verschillende geografische datastromen op een eenvoudige manier te presenteren. Omdat Leaflet zo klein en flexibel is, biedt het veel mogelijkheden zonder afbreuk te doen aan de prestaties. Voor ons is Leaflet de eerste keuze in softwareoplossingen zoals onze GIS Viewer, maar we gebruiken het ook als dashboardpaneel in Grafana.

Autheur: Danny Vriens (DevOps Engineer, Hendrikx ITC)