De Dark NOC

Vraag je je af of en wanneer een donker NOC kan worden bereikt? Lees verder voor meer informatie!

Wanneer het licht in de NOC uitdoen?

De dark NOC is het ultieme doel van network operations automation. We hebben tal van aspecten van het werk van network operations engineers geautomatiseerd, maar in de afgelopen jaren is het uiteindelijke doel van een “Dark NOC” een haalbaar doel gaan lijken. De komst van geavanceerde machine learning-algoritmen, groeiende potentie van autonomie op gebieden zoals mobiliteit en andere automatiseringsontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat het een doel lijkt dat snel binnen handbereik zou moeten zijn. Dus wanneer kunnen we verwachten het licht uit te doen in de NOC?

Drijvende krachten

Het “dark NOC” is natuurlijk geen doel op zich en er zijn meerdere redenen waarom het wenselijk is om het werk van een communicatiedienstverlener (CSP) zoveel mogelijk te automatiseren. Een aantal van de drijvende krachten;

  1. Connectiviteit wordt een commodity en verkrapt de marges en vereist lagere operationele kosten.
  2. De groeiende complexiteit van de netwerken door nieuwe technologieën zoals 5G
  3. Verlangen naar end-to-end inzichten die domein overschrijdende analyse vereisen
  4. De voortdurende groei van de hoeveelheid gegevens die wordt gegenereerd voor monitoringdoeleinden.
  5. Steeds snellere verandering van het netwerk door de uitrol van nieuwe apparatuur en functies.

Huidige staat

Wat we nu zien, is een beetje een gefragmenteerd landschap van SON-oplossingen van de hardware leveranciers en externe leveranciers. Deze SON-oplossingen omvatten meestal niet meerdere domeinen en zijn niet bedoeld om alle mogelijke storingen in het netwerk op te vangen.

Zelfs alle gegevens bij elkaar te krijgen voor structurele end-to-end monitoringmogelijkheden is een uitdaging. Dit wordt vooral veroorzaakt door het aantal verschillende systemen en door het feit dat er vaak meerdere afdelingen bij betrokken zijn.

In de meeste organisaties zijn projecten gestart om te experimenteren met machine learning, maar niet veel van de resulterende modellen zijn geïntegreerd met de netwerk operations processen.

Een roadmap

Bij het nastreven van het doel van een “Dark NOC” is het verstandig om stappen in de juiste volgorde te zetten, anders loop je het risico veel tijd te verliezen. Het instellen van zelfs de meest elementaire end-to-end monitoring zonder een goed mechanisme voor het verzamelen van de gegevens uit meerdere domeinen, is bijvoorbeeld zeer tijdrovend en storingsgevoelig. Het besef dat de data een centrale rol speelt in deze reis doet ons inzien dat we in feite het data maturity model als basis kunnen nemen voor een stappenplan.

IT Solutions Tilburg - plaatje blog alfred

Aan het einde van dit model kunnen we onze ambities voor een volledig geautomatiseerd NOC plaatsen. AI en machine learning zullen hier een belangrijk ingrediënt zijn, maar de eerdere stappen zijn nodig om de organisatie te transformeren om die tools te kunnen voeden en goed te gebruiken.

Conclusie

Een compleet “licht-uit” NOC zal waarschijnlijk nog jaren op zich laten wachten, omdat veel bedrijven nog bezig zijn met het verderop komen in het data maturity model. Er zijn tal van voordelen in die richting die nu kunnen worden genomen. Onze 1OPTIC-oplossing biedt daarvoor een solide basis door alle netwerkgegevens uit verschillende domeinen en apparatuur typen te consolideren, combineren en standaardiseren.

Neem gerust contact met ons op om erachter te komen hoe wij u kunnen helpen!