IT beheerder: hoe migreren van python 2 naar Python 3?

Als IT beheerder is het altijd zoeken naar een zo efficiënt mogelijke combinatie van software die de functionaliteiten biedt die de organisatie nodig heeft.

Vaak wordt voor kritische processen maatwerk software gebruikt. Stabiele platformen en frameworks spelen hierin een belangrijke rol. Onder stabiliteit kunnen we verstaan dat de software niet vaak onderuit gaat door technische problemen, maar daarbij hoort ook de wetenschap dat patches voor veiligheids- of andere problemen tijdig worden aangeleverd. Dit stelt je immers in staat om de stabiliteit in de toekomst ook te waarborgen.

Wat nu als één van die platformen niet meer met garanties van updates en patches komt?

Daar hebben we op dit moment mee te maken in het geval van Python 2.x en dus alle daarop gebaseerde software. Voor deze versie van de taal is sinds 1 januari 2020 geen ondersteuning meer. Ook het ecosysteem met libraries voor deze versie van Python komt tot stilstand. Alle software die is geschreven in Python en nog niet compatibel is met versie 3.x van deze taal heeft dus geen stabiel platform meer.

Heeft u de software die u gebruikt afgenomen bij een derde partij, dan kunt u vragen naar de nieuwste versie die wel Python 3.x ondersteunt. Is de software in-house ontwikkeld, of heeft u deze laten ontwikkelen, dan moet u zelf gaan regelen dat de software compatible wordt met een ondersteunde versie van Python.

Het gebruik van een nieuwe versie van een taal klinkt niet ingewikkeld, maar doordat voor Python 3.x diepgaande ontwerpkeuzes zijn gemaakt is dit verre van triviaal. Daarnaast is het altijd de vraag of de gebruikte software libraries die bij de ontwikkeling van de software zijn gekozen wel met de tijd zijn meegegaan. Om met de nuances van de veranderende taal om te gaan en vraagstukken bij afhankelijkheden die niet zijn bijgewerkt, is specialistische kennis nodig.

Meld je nu aan voor de gratis webinar Python 2 naar 3 migratie

Op 15 oktober van 15.30 – 16.30 uur organiseert Hendrikx ITC een webinar waarin wordt uitgelegd hoe zo’n migratietraject van Python 2.x naar Python 3.x gecontroleerd kan worden aangepakt. Aanmelden kan via: aanmelding@hendrikx-itc.nl