IT beheerder: hoe migreer ik van Python 2 naar Python 3?

Als IT beheerder is het altijd zoeken naar een zo efficiënt mogelijke combinatie van software die de functionaliteiten biedt die de organisatie nodig heeft.

Als IT-beheerder is het altijd zoeken naar de meest efficiënte combinatie van software die de functionaliteiten biedt die de organisatie nodig heeft.

Aangepaste software wordt vaak gebruikt voor kritieke processen. Stabiele platforms en frameworks spelen daarbij een belangrijke rol. Met stabiliteit kunnen we bedoelen dat de software niet vaak uitvalt door technische problemen, maar ook dat patches voor beveiliging of andere problemen op tijd worden geleverd. Zo kunt u immers ook in de toekomst voor stabiliteit zorgen.

Wat als een van die platforms niet langer wordt geleverd met garanties op updates en patches?

Dat is waar we momenteel mee te maken hebben in het geval van Python 2.x en dus alle software die daarop is gebaseerd. Sinds 1 januari 2020 is er geen ondersteuning meer voor deze versie van de taal. Het ecosysteem van bibliotheken voor deze versie van Python komt ook tot stilstand. Alle in Python geschreven software die nog niet compatibel is met versie 3.x van deze taal zal daarom niet langer een stabiel platform hebben.

Als u de software die u gebruikt van een derde partij hebt gekocht, dan kunt u vragen om de laatste versie die Python 3.x wel ondersteunt. Indien de software intern is ontwikkeld, of door een derde partij is laten ontwikkelen, zult u ervoor moeten zorgen dat de software compatibel is met een ondersteunde versie van Python.

Indien de software intern is ontwikkeld, of door een derde partij is laten ontwikkelen, zult u ervoor moeten zorgen dat de software compatibel is met een ondersteunde versie van Python. Bovendien is het altijd de vraag of de bij de ontwikkeling van de software gebruikte en gekozen softwarebibliotheken met hun tijd zijn meegegaan. Het omgaan met de nuances van de veranderende taal en problemen met afhankelijkheden die niet zijn bijgewerkt, vereist specialistische kennis.

Meld je nu aan voor de gratis webinar Python 2 naar 3 migratie

Op 15 oktober van 15:30 – 16:30 uur organiseert Hendrikx ITC een webinar waarin wordt uitgelegd hoe een dergelijk migratieproces van Python 2.x naar Python 3.x op een gecontroleerde manier kan worden aangepakt. U kunt zich inschrijven via: aanmelding@hendrikx-itc.nl@hendrikx-itc.nl