Performance testing is het uitvoeren van testen op een systeem om de prestaties te meten. Er kunnen diverse soorten testen worden toegepast om de performance van het systeem in kaart te brengen. Performance testing betreft niet enkel software als webservers maar kan ook worden gebruikt voor hardware.
Er kan behoefte ontstaan aan performance testing doordat er bijvoorbeeld veel gevergd wordt van een systeem (denk aan cruciale netwerken of webshops met veel bezoekers). Deze testen kunnen inzicht bieden in zwakke punten van het systeem of bepaalde verbeterpunten. Het kan bijvoorbeeld dat een webshop snel aan het groeien is en niet zeker weet hoelang ze de groei met het huidige systeem nog kunnen bijbenen.
Waarom performance testing uitvoeren?
Om continuïteit en inzetbaarheid van een systeem te waarborgen is het verstandig om tijdig performance testen te gebruiken zodat er geen negatieve gevolgen plaatsvinden. Een gevolg kan bijvoorbeeld zijn dat het systeem de gevraagde performance niet aan kan.
Denk als voorbeeld aan de situatie waarin piekverkeer wordt verwacht (bijvoorbeeld een webshop tijdens Black Friday). Potentiële omzet kan dan worden misgelopen als de maximale capaciteit lager is dan het aantal (verwachte) bezoekers.
Soorten performance testing
Er zijn meerdere vormen van performance testing. In deze blog zullen we load testing, capacity testing, stress testing en soak testing behandelen. In de volgende blog vertellen we specifieker over load testing.
Load testing
Bij load testing wordt er gekeken naar hoe een system zich gedraagt met een grote hoeveelheid gebruikers. Belangrijk om naar te kijken is of het systeem stabiel blijft bij een grote hoeveelheid gebruikers. Ook is het goed om te kijken of het systeem zich afwijkend gedraagt met veel gebruikers tegelijkertijd.
Capacity testing
Capacity testing is het identificeren van de maximale capaciteit aan gebruikers die het systeem kan ondersteunen. Er is in veel gevallen een bepaalde grens tot waar het systeem goed kan blijven presteren. Als de grens overschreden wordt, werkt het systeem vaak niet (goed) meer. De maximale belasting aan gebruikers wordt hiermee ontdekt. Het is belangrijk te kijken naar hoeveel gebruikers tegelijkertijd op het systeem kunnen. Ook de gevolgen van als dit aantal overschreden wordt is goed om te weten.
Stress testing
Het doel van een stresstest is het uitzoeken hoe een systeem zich gedraagt onder extreme omstandigheden. Door extreme omstandigheden te simuleren worden eventuele kwetsbaarheden van het systeem gedetecteerd. Het betreft dan voornamelijk het belasten van specifieke onderdelen. Neem als voorbeeld een enkele klant die in een webshop 10.000 bestellingen tegelijk plaatst. Het systeem kan dan crashen omdat het bijvoorbeeld het aantal te verwerken transacties niet meer aan kan.
Soak testing
Met het uitvoeren van soak testing wordt geprobeerd prestatieproblemen te vinden die zich alleen voordoen tijdens een langere tijd. Verschil met andere testen is dat hier in principe geen maximale belading van het systeem wordt gesimuleerd, maar een simulatie van de verwachte systeemproductie. Het systeem kan 2 uur lang goed presteren, maar na bijvoorbeeld 10 uur last krijgen van problemen als geheugenlekkage. Deze worden dan gevonden en kunnen op die manier verholpen worden.
Op zoek naar een expert die kan helpen bij het uitvoeren van gedegen performance testen? Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag verder!